zaterdag 29 september 2012

Scholenveldloop!


Deze week werd de scholenveldloop georganiseerd. En natuurlijk namen ook wij deel hieraan! Het was wat afwachten met het weer, maar uiteindelijk kwamen we toch allemaal aan de start. We deden allemaal erg onze best en het eerste leerjaar behaalde zelfs 2 medailles: Laure (1A) een gouden medaille en Amanda van onze klas behaalde de bronzen medialle. Proficiat aan deze 2 meisjes en ook aan alle kinderen en ouders die hebben meegedaan en kwamen supporteren!











W.O. thema het weer

Voor Wereldoriëntatie werd thema 'terug naar school' vorige week afgesloten en begonnen we deze week met thema 'het weer'. Zo keken we eerst naar een  echt weerbericht zoals mama's en papa's ook doen.
Nadien gingen we dieper in op 'de temperatuur, windsnelheid en bewolking'. We leerden dat we de temperatuur kunnen meten met een thermometer. Hierbij deden we ook enkele proefjes: we ondervonden dat hoe kouder het werd, hoe meer de vloeistof naar beneden ging in het buisje van de thermometer en hoe warmer het werd, hoe hoger de vloeistof stond. Voor de windsnelheid leerden we te kijken naar onze vlag of de bomen en struiken. Volgende week gaan we verder met dit thema en gaan we dieper in op 'de neerslag'.






Bijdoen en wegdoen

Deze week begonnen we in de klas ook met 'rekenverhaaltjes'. De meester vertelt dan een verhaaltje waarbij we ofwel moeten 'wegdoen' of 'bijdoen'. We speelden die rekenverhaaltjes echt na in de klas: met potloden, snoepjes, blokken, ... Zonder dat we het beseffen zijn we al aan het optellen en aftrekken met getallen. Volgende week beginnen we aan de echte plus en min oefeningen!






Toets rekenen!

Deze week kregen we onze eerste echte toets, dat was wel even wennen dat we de meester niet om hulp mochten vragen hiervoor. Sommigen waren toch een  beetje zenuwachtig, maar we deden allemaal onze best!




zondag 23 september 2012

Gelijk maken door bij doen of weg doen.

Afgelopen week leerden we hoeveelheden gelijkmaken door er iets bij te doen of weg te doen. Dit is de voorbereiding op '+' en '-'. Volgende week beginnen we dan ook stilletjes aan met de optellingen en aftrekkingen.






Staat je kind op één van de foto's en heeft u dit liever niet,
geef dan een seintje en wij passen dit aan!

donderdag 20 september 2012

Woord pen + rangtelwoorden

Vandaag leerden we het woord 'pen' en de letter 'p'. We leerden het woordje hakken en plakken en daarna schrijven. Na pen komt nog het woordje 'en' met de letter 'e' en daarna sluiten we kern 1 reeds af. Vanaf volgende week beginnen we dus met kern 2 van veilig leren lezen, met nieuwe woordjes en lettertjes!

Voor rekenen leerden we deze week de rangtelwoorden t.e.m. 5.
Hiervoor hielden we een loop wedstrijd in de turnzaal. Nadien keken we dan welk kind 'eerste-tweede-derde-vierde-vijfde' werd. Om te kijken of we goed hadden opgelet, maakten we hierover nog enkele oefeningen in ons rekenboek.









Staat uw kind op één van deze foto's en heeft u dit liever niet,
geef dan een seintje en wij passen dit aan!

Plattegrond van de klas!

Vorige week maakten we een maquette van de klas. Vandaag leerden we de plattegrond van de klas kennen. We leerden ons op de plattegrond situeren via allerlei spelletjes. Daarna kregen we opdrachtjes erover in ons werkboek!






Staat uw kind op één van deze foto's en heeft u dit liever niet,
geef dan een seintje en wij passen dit aan!

maandag 17 september 2012

Planbord + contractwerkjes

Vandaag maakten we ook kennis met het planbord en de contractwerkjes. 
Wanneer we vanaf nu sneller klaar zijn met ons werkboekje mogen we taakjes nemen van ons planbord om zelfstandig te maken. Of we mogen ook in ons contractwerkje werken: dit is een bundeltje met werkblaadjes die we alleen kunnen oplossen. Zo zijn we altijd hard aan het werk op ons eigen tempo!







Staat uw kind op één van de foto's en heeft u dit liever niet,
geef dan een seintje en wij passen dit aan!

woensdag 5 september 2012

Maan schrijven

Vandaag gingen we om ter mooist aan de slag in ons schrijfboekje. De letter 'm' schrijven lukte al goed, maar het hele woordje 'maan' schrijven was nog moeilijk voor sommigen. Vanaf nu oefenen we dan ook dagelijks met schrijven! 
Morgen beginnen we al aan ons 3de woordje: 'roos'. Bij rekenen gaan we tellen tot 6!




Staat uw kind op één van de foto's en heeft u dit liever niet,
geef dan een seintje en we passen dit aan

dinsdag 4 september 2012

Maan schrijven + rondleiding in school

Vandaag kregen we een rondleiding in de grote school! We gingen op bezoek bij de andere klassen en leerden ook de juffen kennen. Zo vinden we altijd onze weg terug!

Daarna begon het echte werk: We leerden al ons 2de woordje lezen: 'maan'. Dat konden we al een beetje, want dat hadden we vorig schooljaar al even geoefend... Vandaag begonnen we ook met het leren schrijven. Zo oefenden we eerst op de speelplaats met krijt de 'm' schrijven om daarna verder te oefenen op onze schrijfbordjes in de klas. Morgen mogen we dan voor echt in onze schriftjes schrijven met potlood!











Staat uw kind op één van de foto's en heeft u dit liever niet,
geef dan een seintje en we passen dit aan!